24 Ocak 2012 Salı

Diyetteyim demeyin, İzmir köfte yiyin!

Sevgili arkadaşlar,

Atak evresindeki ya da  sonrasındaki saf protein günlerinde, kendimizi sadece kuru ızgaralara mahkum etmemek için size bir alternatif önereceğim.Aslında vereceğim tarif ya da tarifler hepimizin bildiği ve yaptığı türden… tek farkı ben sizlerle kalorisi oldukça düşürülmüş hallerini paylaşıyor olacağım. Diyet yapmasanız da, tarifleri denemenizi öneririm, lezzetten vazgeçmeden yağsız beslenmenin mümkün olduğunu keşfedebilirsiniz …

Bugünkü tarifim İzmir Köfte …

Herkesin bildiği ve kendi damak tadına göre yaptığı köfteyi burada anlatmayacağım. Her zamanki yönteminizle pişirirken, yağsız kıyma kullanmak ve içine ekmek koymamak yeterli olacak…geri kalan tüm malzemeleri-soğan-sarımsak-maydanoz-yumurta ve tüm baharatlar- herkes zevkine göre ekleyebilir.Ekmeksiz olmaz derseniz alternatif olarak 1 kaşık mısır unu ekleyebilirsiniz ama kızartma olmayacağı ve bu nedenle dağılmayacağı için buna da gerek yok bence…

Sosu için malzemelere gelince;

3 adet iri doğranmış soğan
5-6 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası ( Tukaş’ın acı biber sosunu öneririm, hem adı gibi acı değil, hem de çok lezzetli)
5-6 kaşık soya sosu
Kimyon-kekik-karabiber-zerdeçal-fesleğen
1,5 bardak su..

Baharatlar konusunda püf nokta ; her birinden az miktarda ve hiç birinin aroması diğerininkinin önüne geçmeyecek şekilde kullanmak en idealidir. Tüm yemeklerde bu geçerlidir …Zerdeçalin et ve tavuk yemeklerine lezzet kattığını ve tüm onkologların önerdiği baş anti kanserojenlerden olduğunu belirtmek istiyorum. Ben bir süredir toz halini, yaptığım tüm yemeklerde 1 tatlı kaşığı kadar kullanıyorum, öneririm.

Soya sosu, uzak doğu mutfağıyla özdeşleştiğinden önyargılı olanlarımız olabilir. Ancak baharatlardaki kuralı uyguladığımızda, yani az miktarda ve tadı diğerlerini bastırmayacak şekilde kullandığımızda et ve tavuklar için vazgeçilmezdir.  

Tüm malzemeleri karıştırıp salçalı sıvımızı elde ediyoruz.Köfte,soğan ve sarımsakları  bir fırın tepsisine dizip, sosunu döküyoruz.Tepsinin ağzını folyo ile örtüp, önceden ısıtılmış fırında 180 C’de – 1,5 saat pişiriyoruz… Soğan bol olmasına karşın köfteyle o kadar güzel karamelize olacak ki, sizi hiç rahatsız etmeyecek. Aynı tarifi tavuk etiyle de yapmak mümkün…

Afiyet olsun, kalori olmasın J

Sevgiler,

Gülşah

1 yorum:

Adsız dedi ki...

casino, poker room, blackjack, bingo
casino, poker room, blackjack, bingo room, blackjack, worrione.com bingo room, poker 바카라 사이트 room, poker room, poker herzamanindir.com/ room, poker room, poker https://access777.com/ room, poker https://vannienailor4166blog.blogspot.com/ room,