Merhaba ,
Güçlendirme dönemiyle ilgili kilit başlıkları önceki yazımda paylaşmıştım. Bu kez bu evrenin uygulama şeklinden bahsedeceğim.
-Güçlendirme döneminin süresi : Daha önce de belirttiğim gibi kaybettiğiniz her kilo için 10 gün sürmeli; 5 kilo verdiysek 50 gün, 10 kilo verdiysek 100 gün gibi..
-Bu dönemin en büyük yeniliği saf protein-sebze protein uygulamasının sona ermesi. Artık herhangi dönüşüm olmadan tüm sebze ve proteinleri özgürce tüketebiliyoruz.
-Bir istisna var o da tüm bu dönem boyunca saf proteini haftada sadece 1 gün uygulamak gerekiyor.Bunun içinse Dukan özellikle Perşembe günlerini önermiş. Mümkün olduğunca günü değiştirmemek, değiştirilmek zorunda kalınsa bile bir sonraki hafta aynı güne dönmek önemli…
-İşte size iyi haber ; bu dönemin ilk yarısında haftada 1 öğün, ikinci yarısında ise haftada 2 öğün ÖDÜL YEMEĞİNE hak kazandıkJ 50 gün güçlendirme yapacaklar için ilk 25 gün haftada 1 öğün, ikinci 25 gün ise haftada 2 öğün geçerli !
-Ödül yemeği :Bir başlangıç ve ana yemekten oluşacak, 40 gr peynir ve 1 kadeh içkinin serbest olduğu ve hatta bir tatlı ile taçlandırılacak bir yemek ! Bu noktada Dukan’ın belirttiği bir konuyu özellikle belirtmek istiyorum: Bu diyet bir bütün, bu yüzden de her aşamasının titizlikle uygulanması gerekiyor. Ödül yemekleri de onlardan biri.. ‘Yemeyeyim yanıma kar kalsın’ demeden afiyetle yiyin. Uyulması gereken basit kural : 2 ödül yemeğin üst üste 2 gün yememek ve üst üste 2 tabak yememek..ödül yemeğinin ertesi sabahı rutin düzenimize dönmek de önemli… serbesti devam etmemeli yani !
-Bu dönemde, seyir döneminin sebze ve proteinli gıdalarını aynı şekilde tüketmeye devam ediyoruz. Yulaf kepeği ekmeğine alıştıysanız onu da yemeye devam edebilirsiniz…
Bunlara ilave olarak ;
- Günde 2 dilim tam tahıllı (buğday,kepek,çavdar vb) ekmeği de tüketebiliyoruz.Hatta sabah kahvaltılarında kızarmış dilime ince bir tereyağı bile sürebilirsiniz.
-1 porsiyon meyve . Doğrudan şeker içerdiği için 1 porsiyonu geçmemeli ; bu da şu demek ; 1 elma, portakal, greyfurt,şeftali, armut vb… kivi,mandalina gibi küçük meyvelerden 2 adet, 1 dilim kavun ya da karpuz, bir kase çilek, frambuaz … diğer bir koşulu da her öğünde tüketmemek….Muz, üzüm, kiraz, ceviz, badem ve diğer tüm kuruyemişlerden uzak durmaya devam L
-Mevcut düşük kalorili peynirinize ilave olarak günde 40 gr peynir (2 kibrit kutusu kadar) de tüketebilirsiniz. Dukan ‘mayası pişmiş peynir’ ifadesini kullanmış. Bunu araştırdığımda pastörize edilmiş sütle belli bir ısıyla üretilen peynirler olduğunu gördüm. Beyaz peynir, eski kaşar bu sınıfa giriyor. Keçi peyniri, rokfor gibi peynirler girmiyor…Bu nedenle kendinize yarım yağlı lezzetli bir beyaz peynir seçebilirsiniz. Taze kaşardan hala uzak kalmanızı, hatta mümkünse hep uzak kalmanızı öneririm. Yağ oranlarına baktığımda taze kaşar kadar yağlı bir peynir olmadığını gördüm.
-Daha önce yasak olan kuzu eti de artık serbest. Yine çok yağlı olmaması koşuluyla..
-Bunlara ilave olarak haftada 2 porsiyon(200 gr x2) nişastalı gıda tüketebiliyoruz; tabi ki 2 öğün üst üste tüketmeme koşulumuz geçerli… bunlara örnek olarak da yağsız pişmiş hamurları, makarna, kuskus, mercimek ve diğer baklagiller gibi şuana kadar yasak olan gıdaları verebiliriz. Ancak bunları bol yağlı –soslu şekilde tüketiyoruz anlamına gelmiyor L Dukan ölçülü miktar vermek istemediğini ama nişastalı gıda hala riskli olduğundan bir sınırlamayla tüketilmesi için 200 gr’ı verdiğini söylemiş. Listenin sonunda pirinç ve patates var, yağsız pişmiş bile olsa, hala listenin sonunda, dikkat ! Altını çizdiği diğer bir konu, tüm serbestilere rağmen rejim hala devam ediyor, ne tam serbestlik ne de tam yasakların geçerli olduğu bir dönemdeyiz. Bir de beyaz unu hayatımızdan çıkarmak, ilelebet devam ettiremeyeceğimiz bu diyeti , hayatımıza monte etmenin tek yolu.
Bana bu diyetin kilo verdirmekten daha önemli olarak kazandırdığı şey bu oldu:
-Daha az yağ ve un tüketmek…süt ürünlerini light kullanmak… (bu arada light ürünler daha fazla protein içeriyor) faydalı baharatların kullanımını arttırmak…evde yaptığım her şeyde tam buğday ve mısır unu kullanmak… daha az asansör kullanmak, yürümek için fırsat yaratmak gibi… bunlardan sağlayacağım tasarrufla lezzetten ve keyifli yemekten daha az tasarruf etmek gibi..
-Unutmadan 1,5 litre su içmeyi ve egzersizi atlamıyoruz !
Umarım siz de benzerlerini hayatınıza monte etmeyi benimserseniz.
Sevgiler,
Gülşah